Be prepared

Sitter med en kopp oboy och kikar på tv. Har plugg att ta itu med strax, och imorgon möte för att få reda på vilken flicka som skall bo hos mig om ett par veckor. Sedan blir det att packa iväg mig till Stockholm!


We keep our rendez-vous beneath the blues

Dag 17 - Någon jag ser mig vara gift med i framtiden

Hmm. Då jag inte har någon lämplig gifteskandidat ännu får jag helt enkelt gå på utseende.

wouldn't bang

Dream dream dream

Dag 16 - Min favoritfilm
Jag har väldigt många som jag älskar. Men tänkte lista några av mina bästa, det är omöjligt att välja en. Skriver med originaltiteln också om ni känner för att vara olagliga och ladda ner dem.

* Mr Nobody - Handlar om parallella världar, framtiden och kärlek. Fruktansvärt bra på alla alla sätt!
* Gökboet (One flew over the cuckoo's nest) - En film om en frisk man som fejkar att vara psykiskt sjuk för att slippa fängelse och hamnar istället på ett mentalsjukhus. Väldigt väldigt bra film.
* Amelie från Montmartre (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain) - Bästa franska filmen någonsin. Handlar om Amélie som vill göra livet bättre för sina medmänniskor. En riktig feel-good film.
* Führerns elit (Napola - Elite für den führer/Before the fall) - Film som utspelar sig i 40-talets nazityskland. En pojke går med i en av Hitlers elitskolor för att kämpa för nazismen. Otroligt vacker, sorglig och bra!
* Döda poeters sällskap (Dead poets society) -En film om frihet. På en disciplinerad skola i slutet på 50-talet undervisar en lärare för att lära sina elever att tänka själva och följa sina instinkter vilket ogillas av övriga lärare. Eleverna tar lärarens råd och startar "döda poeters sällskap". Inspirerande och väldigt fin.

Om du inte hör mig

Tänkte nu skriva om en sak som jag berättat för ett par av mina vänner och som är väldigt underligt.
Ni vet Mietek Grocher? En man som har överlevt förintelsen, och sedan utgivit en bok och reser runt i hela Sverige och föreläser.

Jag har läst hans bok "Jag överlevde!" flera gånger, och den är väldigt berörande. Jag har också läst "Mila 18" av Leon Uris, som även den är en bok om förintelsen. Skillnaden mellan dessa böcker är att Grochers bok är en självbiografi och Mila 18 är en bok som enbart är baserad på verkliga händelser, men inte fullt ut.

Jag läste Mila 18 först, och när jag läste Jag överlevde så kände jag igen väldigt mycket. Jag kände igen namn och även vissa stycken. Bestämde mig för att kolla upp detta och insåg att Grocher beskriver personer som redan medverkat i boken Mila 18. Visst tänkte jag, kanske hade båda författarna stött på dessa människor. Problemet är bara att när jag gick tillbaka till förorden så står det klart och tydligt att samtliga karaktärer i romanen är fiktiva. Alltså påhittade av Leon Uris. Mila 18 är utgiven 1961 och Jag överlevde 2001. Ingen tvivel om vem som var först alltså. 

Finns även en del exempel på stycken som är märkvärdigt lika i båda verken.

Ex 1.
Ur "Jag överlevde!" s.72
Många barn, bland annat alla tonåringar på barnhemmet id Powaskigatan, tvingades att lämna blod till den tyska armén. Var Adolf Hitler verkligen medveten om att hans ariska soldater fick ta emot judiskt blod vid transfusionerna?

Ur "Mila 18" S. 207
Alla tonåringar på vårt barnhem vid Powaski och tolv andra barnhem tvingades ge blod till den tyska armén. Vet Hitler att hans arier får orent blod i sig vid transfusionerna?

Ex 2.
Ur "Jag överlevde" s.25
Rudolph Schreiker, den nye kommissarien i Warszawa, kom från en liten stad i Bayern. Han ville inte tillbringa sitt liv vid en skomakarbänk som hans far och farfar och farfars far hade gjort. [...] Han växte upp i ett Tyskland som var bittert över nederlaget i första världskriget. Han var arbetslös och osäker och desorienterad i största allmänhet. Han var en a v de många missnöjda i en tid full av missnöje, och han ödslade all sin energi på att förbanna en värld som han inte kunde finna fotfäste i. Schreiker var i alla avseenden en medelmåtta, och så småningom hade han två skilsmässor bakom sig och fyra barn och skulder upp över öronen och en permanent baksmälla.

Ur "Mila 18" s.131
Till generalguvernements kommissarie i Warszawa utsågs Rudolph Schreiker. Hans huvuduppgift var att uppfylla sin Führers dröm - att utrota oss judar i Warszawa. [...] Schreiker kom från en liten stad i Bayern. Han ville inte bli skomakare som sin far, farfar och farfars far före honom. Han var långt ifrån ett geni. outbildad, arbetslös, missnöjd, desorienterad, höggradigt skuldsatt med två kraschade äktenskap och fyra barn bakom sig, umgicks han mest med likasinnade.

Finns många fler exempel, och tillägger även här att "Rudolph Schreiker" är en påhittad karaktär ur "Mila 18".

Så, varför dessa skumma likheter egentligen? Varför har Grocher beskrivit påhittade karaktärer, och tagit flera stycken ur någon annans bok? Skall det verkligen behövas i en självbiografi, borde inte ens egna personliga upplevelser räcka? Jag tvivlar inte på vad han varit med om, men ni måste ju hålla med om att det här är underligt. Att knycka fiktiva personer från andras böcker är upphovsrättsintrång och att ta andras stycken är plagiat. 

Jag har själv lyssnat på Mietek och blev mycket rörd av hans berättelse. Jag vet inte riktigt vad jag skall tro nu, men naturligtvis blir jag konfunderad och undrar varför. Finns det mer osanna delar i hans berättelse?
Ha ah ha ha ah

God morgon! Lång helg pga nattinnebandyn och ledigt i fredags, mycket skönt och nu är det dags att ta itu med ett hemprov jag har. Har en del på g nästa vecka så nu är i princip den enda pluggdagen jag har.


Jag står framför fönstret, alla jävlar är här

Dag 15 - En bild på det jag köpte senast

Men... det jag köpte senast var käk till vår middag, vilket är knivigt att fotografera i nuläget. Har inte köpt någonting viktigt på senaste tiden.
image description
I och för sig så var det inte jag som köpte denna, utan Amanda.. men jag fick smaka.

One flew over the cuckoo's nest

Har tittat på kd's riksting hela dagen idag på tv, från kl 14 till 20, med undantag för en promenad... Hägglund sitter kvar som partiledare iallafall och det är jag glad över!

Nu skall jag kolla på Gökboet från 75. Underbar film verkligen. Jack Nicholson är en av mina favoritskådespelare någonsin.
Då vet vi var den extremt fula pågående mösstrenden härstammar ifrån!
Nu

The ghost of Dirty Dick is still in search of little Nell

Dag 14 - Vad innehåller min väska just nu?

Jag är för dålig på dessa frågor, snart är de över som tur är. Denna är helt onödig att ens svara på då min väska inte innehåller något som helst kul att veta.

What's the point wow bam of falling in love

Jag och Isabelle har precis haft middag med våra girlies, mycket snack, god mat och trevligt umgänge blev det. Nu blir det att ta itu med disken!


People curse the government and shovel hot food down

Dag 13 - Någonting jag ångrar

Eftersom att mitt nyårslöfte var att inte ångra någonting så vore det emot mina egna principer att ångra något, allt mindre skriva ut det. Så nej. Jag ångrar inget!

I brist på andra bilder på mors dator.

Le monde

Kort skoldag + hindersmässan gillas! Springer runt på dagarna och söker efter min finaste, åh så fin du är främling.

 


Blue rich mountains

Dag 11 - En bild på dig för ett år sedan (Två...)Send me on my way

Dag 11 - Mitt drömbröllop

Jag har inga preferenser när det gäller bröllop. Det enda jag vill är att det blir med rätt person vid rätt tillfälle, sedan finns det många sätt det kan se ut på. Tror jag skulle föredra något litet, i en kyrka med närmaste vänner och familj.  

Något sådant..

Just like me she was a victim of the night

Dag 10 - Någonting jag oroar mig för

Det är så svårt att säga. Har en del privatheter som jag oroar mig för. Även lite mindre saker som nästa prov t.ex, men ingenting seriöst. Skall jag tänka efter så kan jag hitta miljoner saker. "Hur ska det gå i framtiden?", "Kommer de jag älskar att försvinna?" Osv, listan kan göras lång. Men det är ingenting jag går och tänker på dagligen.

Take me home country road


I don't even need your love

Dag 9 - Något jag längtar till

Jag har massor av kul saker som väntar faktiskt.
*Nattinnebandyn 26 januari
*Utbildning i Sthlm 3 februari
*Min fransyska anländer 12 februari
*Utbildning i Örebro 10 mars
*Utbildning i Göteborg 21 april
*Resa till Bryssel i maj
*Resa till Frankrike i maj
Så jag har lite att se fram emot de närmsta månaderna!

It's what it is

Sitter i min soffa och väntar på att elen skall slå av, vi har strömavbrott var femte minut vilket är väldigt spännande.. Har otroligt ont i magen och behöver plugga men då jag inte kan ha datorn på har jag åtminstone en anledning till att inte göra det.


A glass of wine with you sir and the ladies i'll enjoy

Dag 8 - En dålig vana jag önskar att jag inte hade

Har en del dåliga vanor, vissa värre än andra. Är en otrolig prokrastinerare, alltså skjuter upp saker hela tiden. Pratar med mig själv på engelska då och då, spenderar en del pengar på onödigheter osv. Finns mycket saker.


It was my fate from birth to make my mark upon the earth

Har suttit barnvakt ett tag till min systerdotter, alltid lika trevligt! Har också kikat på Juholts presskonferens. Ni har väl inte missat att han avgått? Vad skall man säga, till och med jag tyckte nästan synd om socialdemokraterna, snacka om att dra ner väljarstödet med alla skandaler. Något som är säkert är iallafall att Juholt är alliansens bäste medarbetare , haha.


I'm a six foot driver, but she can't adjust the seat

Dag 7 - Bild på mig och min bästa vän

Har en del "bästa" vänner, dock har min dator inte lika mycket bilder på mig och dessa. Men som tur är vet ni ju
vilka ni är! En som jag har en femhundra bilder mer är Amanda, och det här kan vara den finaste jag kunde hitta.. Kvalite kvalite

God knows what i could do with you

Dag 6 - En bild på någon/något som har stor påverkan på mitt liv

Herregud var skall jag börja? Det är så sjukt mycket som påverkar mitt liv varje dag, så det är så svårt.
Men ifall jag ska välja något överlappande så tänker jag först nämna Dire Straits, ett band från sent 70/tidigt 80-tal. Har hört dem men inte riktigt brytt mig innan. Har under 2011 lyssnat närmare och insett att det finns för mycket kvalité i deras låtar. Allt klaffar, texterna är perfektion och huvudsångaren Mark Knopflers röst och sätt att spela gitarr på är bara avundsvärt.

Deras musik gör mig just nu fruktansvärt lycklig och får mig positiv. Antar att det är en ganska bra slags påverkan på mitt liv.

En låt som gör mig så glad, den får mig att tänka på dig och att du är så jävla fin.

This bakers-boy from the west country would join the royal society

Dag 5 - Något jag vill ha mer än någonting annat just nu

Hmm, någonting jag vill "ha". Allså någon form av sak? Just nu har jag ingenting speciellt jag vill ha tyvärr.. Finns ju otroligt mycket småsaker jag skulle tänka mig att äga men skall jag säga något helt ärligt just nu så vill jag ha käk våldsamt gärna.

Torsdag kväll, ont i handen och fruktansvärt hungrig. Fredag imorgon, förstår ingenting

I am Jeremiah Dixon, I am a Geordie-boy

Sitter och kikar på Sveriges mästerkock, skall hoppa in i duschen, kolla på Inception (för första gången), och ringa ett samtal. Höres imorgon!


They call me El fusilado

Det blir en del musik här, men denna låt är verkligen värd att berätta om. Den handlar om Wenseslao Moguel, som under mexikanska revolutionen 1915 blev skjuten i bröstet, ansiktet och huvudet 9 gånger och överlevde för att sedan bli helt återställd och leva sitt liv som innan. Älskar verkligen sådana otroliga historier och låten är underbar!"Fell to the ground, the officer came. One last shot to the head oh. Heard through the pain as he walked away and left me there for dead oh. All went quiet so i crawled away, i wasn't giving up to the glory. Ten good shots i took them all and lived to tell my story"

Ten good shots i'll take them all

Världens segaste dag. Är så trött och orkar ingenting idag. Så jag sitter nu och övar på låten nedan som är min pianoläxa till fredag. Har ingenting emot jazz men jag föredrar att spela klassiskt.♥ Så länge sedan

Om du möter varg om du möter varg

Dag 4 - Mina nyårslöften.

Ojoj, farligt att skriva de här. Dubbelt så mycket press på att uppfylla dem!

1. Börja träna - Det gamla vanliga. Men det gäller att ta tag i det nu, vilket jag bestämt mig för. Måste ställa om mig med det här med träning. Är alltså ute efter konditionsförbättring och att stärka kroppen, och inte någon typ av viktnedgång då jag i övrigt är nöjd.

2. Kämpa hårdare i skolan - Jag slöar inte i skolan, utan är väldigt nöjd med mina betyg och resultat. Jag skulle däremot vilja bli mer motiverad till att lära mig för att lära mig, och inte enbart för att lyckas på nästa prov.

3. Aldrig ångra någonting - Kan också översättas till "aldrig göra någonting som jag kommer att ångra". Tänka två gånger inför större beslut alltså, men också att sluta spendera tid på att ångra småsaker. Det som har hänt kan inte ändras, så det är bara att acceptera och gå vidare.

Har även en lista med mål som jag skall klara under 2012, men den är alldeles för hemlig..

Jag är väl sansad nu när vi beter oss som djur

Hela morgonen har jag tittat på "I used to be fat" på MTV och jag är helt blown-away. Det är helt otroligt hur man kan gå ner så mycket i vikt på ett par månader. Hur man kan förändra sitt liv, gå från sjukligt överviktig till normalviktig. Personerna nedan är ju helt förvandlade. I princip omöjligt att se att det är samma person. Så något annat än respekt för människor med en sådan viljekraft kan man nog inte ha.They don't give a damn about any trumpet playing band, it ain't what they ca rock n roll

Har haft en ovanligt rolig dag i skolan. På något sätt var allt som hände fruktansvärt kul vilket var jobbigt på lektionerna då jag var som ett litet barn. Samuel har "tatuerat" alla och han är fruktansvärt duktig. Han målar med tuschpennor och det är typ kö i klassen för att få en bild målad på sig.

Dessutom har min bebis kommit hem efter två veckor ifrån mig, och hon har fått tänder. Så söööt


Do the walk of love

Dag 3 - Min favoritårstid och varför

Tror att jag och många andra är överens om att sommaren naturligtvis är den bästa årstiden. Sol, värme och halvnakna människor. Blir det bättre än så haha? 

Och kvällar som dessa!

Life taught me to die

Dag 2 - En låt jag lyssnar på när jag är arg/glad/ledsen

Hmm, så fruktansvärt svårt. Lyssnar ju på musik hela tiden oavsett humör...

Glad: Gick inte att välja en!

Way over yonder in the minor key - Billy Bragg & Wilco


Through the kaleidoscope - Steven Cravis

Arg: Vet inte varför, men låten gör mig arg.. Bra är den iallafall!

Master Blaster - Stevie Wonder

Ledsen: Har rätt mycket kassa minnen tillsammans med denna låt

Between the bars - Elliott Smith

Loca loca

Oh en sådan stressig dag! På min skola är vi fortfarande inne på höstterminen, och betygen sätts på fredag. Idag får jag reda på att min engelskalärare tappat bort TVÅ av mina uppsatser, varav den ena är nationellauppsatsen, och hann inte heller läsa dem innan hon tappade bort dem. Fruktansvärt klantigt av en lärare. Sedan har jag kollat upp min handled och konstaterat att jag har en spricka i den. Så kan det gå!

Sommar.. jag var som vanligt så brun

In a screaming ring of faces I seen her standing in the light

Just nu sitter jag med en uppgift i matte b. Går förvånansvärt bra, matte är ett av de ämnena jag har svårast med. Planerar lite för nattinnebandyn och ett Disneymaraton i helgen då jag och ett par från min klass tänkte slå svenskt rekord i filmmaraton. Dock vet vi inte vad rekordet är, världsrekordet är 123 timmar och vi skall se alla disneyklassiker (50st) vilket blir ca 75 timmar... Oj oj oj


Getting crazy on the waltzers but it's the life that I choose.

Ligger och kikar på "red eye" och drömmer om the bad guy i filmen som är så fin! En ny skolvecka börjar snart så nu skall jag vila upp mig och få lite energi! Kram på er


sommar/höst 2011Jag hade långt hår
Jag klippte av håret
"Jag" fick en bebis
(Haha fulaste bilden)

Upptäckte hur lik Amanda Örn (vänster) är Amanda Fondell!
Tog en liten pizza med Dav


Fick en snygg primark-kassörs nr. Ringde inte
He got the action he got the motion

För några veckor sedan var 30 st ur min kör, bl.a. jag och min fina vän Amanda i England. När vi skulle åka hem så hade Amanda tappat bort både sitt pass och biljett på flygplatsen. Det var verkligen en ren skräckupplevelse! Vi hade kollat runt lite i tax-free butikerna och gick mot gaten, och kommer lagom till när de börjar släppa in. "Perfekt" tänkte vi, och sen skulle Amanda bara ta upp sitt pass och sin biljett och hittar den ingenstans. Vi letar igenom hennes väska tio gånger och hittar ingenting. Vi fick världens panik och sprang runt på hela flygplatsen. Amanda grät och jag frågade i alla butiker ifall de hittat någonting som vi hade glömt men ingenting. När vi kommit fram till kundtjänsten och hör med dem ifall de hittat någonting så ber en kvinna oss att vänta medan hon springer iväg och kollar. Då hör vi vårt flyg ropas ut i högtalarna och att de sista passagerarna skulle skynda sig. Nu fick vi återigen panik och var tvungna att vänta tills kvinnan kom tillbaka. Hon hade inte hittat någonting så vi sprang iväg. Våra lärare väntade vid gaten och vi letade igenom väskan ännu en gång. Som tur var hade Amanda ett internationellt ID så att hon kunde åka med det som pass, och så fick hon en handskriven biljett av en av flygvärdinnorna. Så hem kom vi!

Varför jag skriver detta är för att jag precis hittade Amandas pass och biljett, i min väska.. På något ställe måste Amanda ha gett sakerna till mig för att hon skulle göra någonting, och sedan lade jag ner dem och vi båda glömde bort att jag tog dem. Jaja, äventyr äventyr

Tänkte bara såhär på kvällskvisten dela med mig av en låt som är underbar. Skall om några veckor lära ut denna till min ensemblegrupp i skolan, och valde efter många om och men denna. Det var bättre förr!

1

Dag 1 - En bild på mig + 5 intressanta fakta


Denna bild är den som är tagen nyligast, som jag har på datorn för tillfället.

Fakta om mig som skulle kunna vara intressant:
1. Jag heter Felicia. Bor i Örebro med min familj och går andra året på Karolinska skolan. På fritiden om jag har någon så gör jag sådant alla andra gör. Umgås med vänner, läser, ser på film, spelar piano, osv. När jag gått ut gymnasiet skall jag flytta från Örebro så fort jag kan, och antagligen läsa journalistik i Göteborg eller Uppsala.
2. Min far och två bröder bor i Bosnien, så de träffar jag inte. Har träffat en av mina bröder en gång och vi har en del Facebookkontakt nu (se, FB kan vara nyttigt också). Skulle gärna träffa hela min släkt på pappas sida någon gång, men det kanske blir någon gång i framtiden.
3. Jag är så fruktansvärt dålig på sport. Beror säkerligen på att jag inte tycker om det eller har lusten att lära mig. Vet inte riktigt varför jag inte gillar det, tycker helt enkelt inte om att röra på mig skulle man kunna säga. Är mer av en "sitta inne"-person. Ser hellre på en film eller läser en bok. Den enda "sport" jag är någorlunda bra på är bowling..
4. Som så många andra så älskar jag musik. Det finns inte mycket som är bättre! Det fina är att musik finns nästan överallt. Filmer tappar helt sin känsla utan musiken i, och det är mycket roligare att shoppa ifall det är musik i butiken. Musik är en av de största konst och underhållningsformerna, ett verktyg för kommunikation och en källa för inspiration. Så, anledningen till att jag går musikestet!
5. Jag är färgblind och ser ingen som helst skillnad på grönt och rött. Fick först reda på det i åttan då jag gjorde färgblindstest men tänkte inte på det mer, och sedan nu i tvåan gjorde jag ett hos en optiker och blev diagnostiserad. Jag försöker att inte tänka på det eftersom att jag har varit det sedan födseln så vet jag inte hur de "rätta" färgerna ser ut, och kommer aldrig att göra det heller. Förutom rött och grönt så blandar jag ofta ihop andra färger, därför är det t.ex. svårt att läsa vissa kartor. Får alltid frågan "VILKEN FÄRG SER DU DÅ??" och det är så svårt att svara på, just för att jag blandar ihop massor av färger hela tiden.

Dag för dag lista.

Jag tänkte, för att motivera mig själv, göra en sådan här "dag för dag lista". Har försökt mig på en tidigare men det ballade ur, så nu provar jag åter igen! Nr 1 kommer upp lite senare.

Dag 1 - En bild på mig + 5 intressanta fakta
Dag 2 - En låt jag lyssnar på när jag är arg/glad/ledsen
Dag 3 - Min favoritårstid och varför
Dag 4 - Mina nyårslöften
Dag 5 - Något jag vill ha mer än någonting annat just nu
Dag 6 - En bild på någon/något som har stor påverkan på mitt liv
Dag 7 - Bild på mig och min bästa vän
Dag 8 - En dålig vana jag önskar att jag inte hade
Dag 9 - Något jag längtar till
Dag 10 - Någonting jag oroar mig för
Dag 11 - Mitt drömbröllop
Dag 12 - En bild på mig själv för ett år sedan
Dag 13 - Någonting jag ångrar
Dag 14 - Vad innehåller min väska just nu?
Dag 15 - En bild på det jag köpte senast
Dag 16 - Min favoritfilm
Dag 17 - Någon jag ser mig vara gift med i framtiden
Dag 18 - Något jag är stolt över de senaste dagarna
Dag 19 - Mitt favoritprogram
Dag 20 - Vad har jag lärt mig denna månad?


I don't wanna live that way

Oh söndag. Jag är på riktigt bra humör idag och det tackar jag för! Ikväll hoppar jag in på min sista pågående säsong av DH.. will miss ya. Nu lyssnar jag på Dire Straits och det gör mig så glad! Finns inte mycket musik som är som deras. För att citera Gotye: "Most of the things people sing about are being at a club. I feel that it'd be nice if there are some more material that people were engaging with rather than what happens in a club." Så rätt han har! Tycker nästan att det är lite tragiskt...Engelskaplugg

Check out guitar-George, he knows all the chords

Lördag snart över. Nu väntar ett par DH-avsnitt, omlindande av hand, nagelmålning och ett samtal, sedan kan jag sova i frid. Godnatt


Mercedes fram till den hemska dag jag fängslades samlade jag minnen som man gör när man är fri. Mercedes sen nitton år samlar jag glömska för att orka med mitt liv.

Veckorna går som sekunder, förstår inte var allt tar vägen egentligen. Det har återigen blivit lördag och om ett par veckor kommer en liten franskflicka och bor hos mig. love that
Jag har skadat min handled och det gör fruktansvärt ont.


Denna film, låt och video (samt videons kvalité) krossar mitt hjärta

Världens vackraste
And the sultans played creole

Lite 70, 80 och 10 tal. Sånt här som håller mig igång 

Denna video är bara perfektion rakt igenom.  Hans hår, ögon och tänder♥

Bilder

Detta är lite vad som har hänt i mitt liv på sista tidenAlways the end

Så så så trött på devote som krånglar. Känner mig i behov av en blogg så nu gäller det här.

RSS 2.0